Så börjar ni planera en lyckad bröllopsfest

Förlovningsringarna är växlade och den preliminära tidpunkten för bröllopsfesten är fastslagen men var skall man börja planeringen för bröllopsfesten? Hur skall man komma ihåg alla viktiga detaljer? Är det säkert att man kommer ihåg att ta hänsyn till allt som behövs för en lyckad fest?

Hjälp – massor av frågetecken och få svar…
Ta det lugnt – luta dig tillbaka och läs vidare så berättar vi hur ni skall börja planeringen för en lyckad bröllopsfest!

All planering utgår från tidsplanering och funderingar kring egna önskemålen och förväntningarna. När man gör grundarbetet ordentligt (och börjar i tid) blir slutresultat bra!

När planerar ni att hålla er bröllopsfest?

Den första och viktigaste milstolpen när ni planerar er bröllopsfest är tidpunkten: planerar ni ett traditionellt sommarbröllop eller är ni öppna även för andra årstider? Det är ju ingenting som säger att en bröllopsfest nödvändigtvis måste hållas på sommaren. Hösten och vintern är också utomordentliga tidpunkter för att anordna stämningsfulla fester, så varför inte åtminstone överväga dessa?

De senaste åren har planeringsspannet för bröllopsfester förlängts och numera är det helt vanligt att festplatsen reserveras redan ett par år innan festen. Ifall du är senare ute är situationen dock inte hopplös, eftersom det fortfarande kan finnas lediga datum speciellt om du är beredd på att kompromissa vad gäller lördagen som festdag. Vinterbröllop är också en ständigt växande trend vad gäller bröllopsfesterna; utanför sommarsäsongen är det dels lättare att hitta ett utrymme för den önskade dagen, dels mindre risk för att er bröllopsfest krockar med någon annan fest.

Hur många gäster och vilken typ av utrymme?

Att göra upp gästlistan är inte helt lätt, eftersom listan ofta växer sig rätt lång innan man märker det. Det är dock viktigt att åtminstone skissa på inbjudningslistan redan när man påbörjar planeringen, eftersom den också avgränsar de möjliga festplatserna. Antalet gäster påverkar förstås också festens karaktär och vad man eftersträvar; vid små, familjära bröllopsfester med 30 gäster är stämningen ofta en helt annan än på en fest med 120 gäster, som slår klackarna i taket. Båda har dock sin plats, och det viktigaste är att fundera vilken typ av fest just ni vill ha, så att det ser ut och känns som er egen.

I det här skedet är det också bra att fundera på om det är viktigt att alla gäster får plats i ett och samma utrymme, som i Wohls Stall, eller om det för er fest passar att gästerna delas upp i flera, mindre salar, som i Wohls Gård.
Vid val av festutrymme är det också bra att fundera över vilka krav festens eventuella tema ställer på festlokalen; är du ute efter ett rustikt och modernt utrymme för festen eller är det en gammaldags och romantisk miljö du söker. Och kom ihåg: om du är osäker på det här när du inleder planeringen så kan du alltid kontakta oss så funderar vi tillsammans. Här på Wohls har vi lång erfarenhet av bröllopsfester under alla årstider.

Bröllopsfestens budget

Som den tredje, men inte minst viktiga punkten är det bra att redan från början göra upp en helhetsbudget för festen och i den även fundera på hur stor del av budgeten som avsätts för utrymme och servering.

I det här sammanhanget är det bra att komma ihåg att till exempel Wohls Stall och Wohls Gård redan i sig själva är vackra utrymmen, som inte nödvändigtvis kräver mycket dekorationer – men givetvis kan båda utrymmena dekoreras enligt smak och tycke.

Var skall vigseln äga rum?

Många par svarar ”Ja” i en kyrka, och det finns flera stämningsfulla kyrkor att välja mellan i närheten av Wohls. Om du planerar ett kyrkbröllop är det bra att komma ihåg att kyrkornas bokningskalendrar ofta öppnar först ett år i förväg. Alltid arrangeras vigseln inte en kyrka och då är ett alternativ att vigseln sker på festplatsen. Fördelen är att allt då sker på samma plats och att man inte behöver förflytta sig mellan olika platser vilket gör festdagens program lugnare. På Wohls hålls vigslarna under sommarsäsongen ofta i trädgården eller vid stranden och på vintern har många par lovat varandra trohet i festsalen. Kom också ihåg att vi på Wohls har gott om utrymmen under tak som kan användas som reservutrymme för bröllop planerade utomhus.

Men det finns mera att tänka på…

Förutom ovanstående finns det mycket annat att planera (t.ex. bokning eller bekräftelse av vigselplatsen, dekorationer för vigsel- och festplatsen, dukning, program…), men det hinner ni fundera på i lugn och ro längre fram, efter att bröllopsdagen är bestämd och festutrymmet är bokat.

Hör av er och berätta om era önskemål så planerar vi tillsammans er bröllopsfest i Wohls vackra herrgårdsmiljö!

Begär offert