Arkeologisia kaivauksia

Wohlsin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanon alueen historiaa selvitetään poikkitieteellisen arkeologisen koekaivauksen avulla huhtikuun lopulla. Tutkimustyöhön osallistuvat arkeologien lisäksi lähikoulujen viidesluokkalaisia.

Koekaivauksia & kartoitusta

Kartanon historia on paitsi mielenkiintoinen, hyvin monivaiheinen ja pitkä. Tarkoitus on viiden päivän ajan 23. – 27.4.2024 koekaivaa, kartoittaa ja suorittaa koordinoitua ja vastuullista metallinetsintää kartanon maa-alueella.
Metallinetsintää tehdään ensisijaisesti tutkimuksellisesti mielenkiintoisten alueiden löytämiseksi, joita voidaan viikon aikana tai myöhemmin tutkia perusteellisemmin arkeologisin kaivauksin. Viikon aikana käydään läpi myös Wohlsin kartanon kellarin maapohja.

Viitteitä kivikautisesta asuinpaikasta

Wohlsin itäpuolella sijaitsevasta pellosta on jo aiemmin löydetty noin 4 500–5 000 vuotta vanhoja kivikautisia irtolöytöjä (kiviesineitä valmistettaessa syntyneitä niin sanottuja kvartsi-iskoksia sekä nuora- ja kampakeraamisia saviastianpaloja), jotka viittaavat mahdolliseen kivikautiseen asuinpaikkaan täällä tai jossain lähistöllä. Kartanon puiston alueella on myös 1600-luvulla sijainnut ns. kylätontti.
Nyt tehtävät tutkimukset antavat lisätietoja myös näistä toistaiseksi varsin huonosti tunnetuista kohteista. Mahdollisia löytöjä voidaan toivottavasti pitää esillä sunnuntaina 25.8.2024, jolloin kartanon muotopuutarhassa järjestetään kaikille avoin Piknik-päivä, osana Kirkkonummipäiviä.

Arkeologi Jan Fast johtaa tutkimuksia

Tutkimuksia johtaa arkeologi Jan Fast, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus arkeologisista kenttätöistä Suomessa. Hankkeen rahoittaa Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö Wohlsin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 2000-luvulla säätiö on pelastanut ja kunnostanut Wohlsin pieteetillä ja huolehtii myös alueen ainutlaatuisesta luonnosta ja muotopuutarhasta. Nykyään tiloja vuokrataan yritystapahtumia ja perhejuhlia varten ja tiloissa järjestetään myös omia kulttuuritapahtumia.