Wohls

Historia

Wohls Gårdin tarina alkoi melkein 400 vuotta sitten, kun alue, jolla kartano sijaitsee läänitettiin riikalaiselle Ludvig Hintelmannille vuonna 1624. Tämän jälkeen historiaan mahtuu monia käänteitä ja jännittäviä vaiheita.

1600-luku – Wohls Gårdin synty

Wohls Gård sijaitsee vehreässä ympäristössä Humaljärven länsipuolella, Kirkkonummella. Tila muodostettiin 1600-luvun alkupuolella ja sisältyi 1624 ns. Överbyn lahjoitukseen, joka läänitettiin riikalaiselle Ludvig Hintelmannille. Noin vuonna 1670 ylimetsänhoitaja Erik Bure osti suuren osan Överbyn tiloista ja muodosti kokonaisuuden, jonka päätilaksi tuli Wohls Gård.

1700-1800 -luvut – kustavilaistyylinen kartano ja muotopuutarha rakennetaan

Nykyinen kustavilaistyylinen päärakennus on peräisin ajalta, jolloin rykmentin muonituspäällikkö Christian Borgström toimi tilan haltijana (1790-1824). Vanha kartta osoittaa, että jo 1847 rannan ja rakennuksen välissä oli muotopuutarha suorine käytävineen, joka on mahdollisesti Christian Borgströmin rakennuttama.

Hänen jälkeensä tilan omistus siirtyi tyttärelle, Anna Charlottalle sekä hänen miehelleen asessori Johan Logrenille. Kirkkonummen kunta osti tilan 1892 Logrenin perillisiltä ja käytti sitä kunnalliskotina.

1900-luku – Wohls monessa roolissa

Wohls Gård toimi kunnalliskotina aina vuoteen 1929 asti, jolloin uusi kunnalliskoti valmistui Volsintien toiselle puolelle. Helmikuussa 1918 punaisten ja valkoisten välisten taisteluiden käydessä lähistöllä Sigurdsin tilan tuntumassa, Wohls Gårdin vanhassa päärakennuksessa, toimi sotasairaala. Toimintaa sairaalassa johti Teddy Biaudet, josta sittemmin tuli Kirkkonummen kunnanlääkäri.

Toisen maailmansodan jälkeen tila toimi lähialueen lasten kouluna, ja koulun muutettua uusiin tiloihin tilan maat vuokrattiin vuokraviljelijälle. Vuodesta 1977 päärakennus seisoi tyhjänä ja hylättynä noin 30 vuoden ajan.

Wohls Gård tänään

Vuonna 2008 Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö osti päärakennuksen ja vuokrasi 5,6 ha ympäröivistä maa-alueista – uuden sopimuksen myötä (2016) vuokra-alue on nykyään 7,3 ha. Säätiö perusti Wohls Gård Ab:n hoitamaan kunnostustöitä, toiminnan kehittämistä sekä tilojen vuokrausta.

Vuosina 2011-2013 päärakennus ja Kivimakasiini kunnostettiin kauttaaltaan ja varustettiin nykyaikaisella tekniikalla. Myös ympäröivä puisto kartoitettiin ja kunnostettiin 1800-luvun alkuperäiset suunnitelmat huomioiden.
Marraskuussa 2020 Wohls Gård kasvoi uudella juhla- ja tapahtumatilalla, kun Wohls Stall avattiin. Täysin peruskorjattu, 1930-luvun kivinavetta mahdollistaa nykyään myös isommat yritystapahtumat ja perhejuhlat.

Vastuullisuus

Luontoarvot ja kestävä kehitys luovat perustan Wohlsin toiminnalle, jossa lähtökohtana on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanomiljöön säilyttäminen jälkipolville. Alueellamme sijaitsevat asunnot (joita vuokraamme pitkäaikaissopimuksilla) auttavat omalta osaltaan myös säilyttämään Wohlsin elävänä ympäristönä.

Toimintamme perustuu tilojemme vuokraamiseen yritystapahtumia ja perhejuhlia varten, jonka lisäksi järjestämme myös kaikille avointa kulttuuritoimintaa. Kulttuuritapahtumien kautta laaja yleisö pääsee tutustumaan alueeseemme. Alueellamme on myös pieni luontopolku, jolla voi tutustua Suomen etelärannikon tammialueen lehtomaiseen kasvillisuuteen.

Säilyttäminen

Alueen rakennuksia on vuodesta 2009 alkaen peruskorjattu osana kulttuuriympäristömme säilyttämistavoitetta. Perusperiaatteena on ollut ennallistaminen, jossa hyödynnämme ja säilytämme vanhaa aina kun se on mahdollista samalla kun myös uudistamme talotekniikkaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Kestävät ratkaisut

Pyrimme toimimaan mahdollisimman kestävästi, tästä esimerkkinä maalämpöpohjainen lattialämmitys niin Kartanorakennuksessa kuin Wohls Stallissa.

Kannustamme tilojemme vuokraajia mahdollisimman kestäviin ratkaisuihin koristeluiden osalta, ja muistutamme myös asiakkaitamme kierrättämään esim. juomapakkaukset juhlien jälkeen.

Kesäkaudella pyrimme myös tarjoamaan kesätyötä paikallisille nuorille puutarhassamme.

Ennallistaminen

1840-luvulla perustettu, Humaljärveen rajoittuva muotopuutarhamme, on ennallistettu alkuperäiseen muotoonsa ja täydennetty kahdella ruusutarhalla. Osa puutarhasta on myös erotettu keittiöpuutarhaksi, jossa säännöllisesti kokoontuva puutarhayhdistyksemme viljelee vanhoja, pohjoismaisia kasvilajeja luonnonmukaisesti. Puutarhan hoitosuunnitelmaa kehitetään jatkuvasti asiantuntevien puutarhureiden ja arboristien kanssa.  Vanhimmat tammemme ovat lähes 300-vuotiaita.

Osana Wohlsin perinnebiotoopin ennallistamista kesäksi 2022 alueellemme rakennettiin kaksi aitausta, jossa kesäaikaan laiduntaa lampaita

 

Puutarhayhdistys

Wohlsin Puutarhayhdistys perustettiin 2013, jotta aiheesta kiinnostuneet saisivat mahdollisuuden tutustua kulttuuripuutarhoihin ja niiden kasveihin sekä käytännön kautta että luennoilla ja opintokäynneillä.

Lue lisää toiminnasta Puutarhayhdistyksen FB-sivuilla

Haluaisitko liittyä mukaan Wohlsin Puutarhayhdistykseen?
Ota yhteyttä yhdistyksen hallitukseen »

Luontopolku

Wohlsin alueella kulkeva n. 500 metriä pitkä luontopolku kulkee vaihtelevan maaston ja eri luontotyyppien läpi ja osa lehdosta on luonnonsuojelualuetta. Kesällä 2022 vihittiin yhteistyössä Folkhälsanin kanssa käyttöön uusi Bärtilin Hoppa-på stig – luontopolku, joka on suunnattu lapsille ja lapsiperheille.