Vastuullisuus

Luontoarvot ja kestävä kehitys luovat perustan Wohlsin toiminnalle, jossa lähtökohtana on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanomiljöön säilyttäminen jälkipolville. Alueellamme sijaitsevat asunnot (joita vuokraamme pitkäaikaissopimuksilla) auttavat omalta osaltaan myös säilyttämään Wohlsin elävänä ympäristönä.

Toimintamme perustuu tilojemme vuokraamiseen yritystapahtumia ja perhejuhlia varten, jonka lisäksi järjestämme myös kaikille avointa kulttuuritoimintaa. Kulttuuritapahtumien kautta laaja yleisö pääsee tutustumaan alueeseemme. Alueellamme on myös pieni luontopolku, jolla voi tutustua Suomen etelärannikon tammialueen lehtomaiseen kasvillisuuteen.

Tunnustuksena kestävän matkailun työstä Wohlsille on elokuussa 2023 myönnetty VisitFinlandin Sustainable Travel Finland-merkki.

Lue lisää VisitFinlandin Sustainable Travel Finland-ohjelmasta»

Säilyttäminen

Alueen rakennuksia on vuodesta 2009 alkaen peruskorjattu osana kulttuuriympäristömme säilyttämistavoitetta. Perusperiaatteena on ollut ennallistaminen, jossa hyödynnämme ja säilytämme vanhaa aina kun se on mahdollista samalla kun myös uudistamme talotekniikkaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Kestävät ratkaisut

Pyrimme toimimaan mahdollisimman kestävästi, tästä esimerkkinä maalämpöpohjainen lattialämmitys niin Kartanorakennuksessa kuin Wohls Stallissa.

Kannustamme tilojemme vuokraajia mahdollisimman kestäviin ratkaisuihin koristeluiden osalta, ja muistutamme myös asiakkaitamme kierrättämään esim. juomapakkaukset juhlien jälkeen.

Kesäkaudella pyrimme myös tarjoamaan kesätyötä paikallisille nuorille puutarhassamme.

Ennallistaminen

1840-luvulla perustettu, Humaljärveen rajoittuva muotopuutarhamme, on ennallistettu alkuperäiseen muotoonsa ja täydennetty kahdella ruusutarhalla. Osa puutarhasta on myös erotettu keittiöpuutarhaksi, jossa säännöllisesti kokoontuva puutarhayhdistyksemme viljelee vanhoja, pohjoismaisia kasvilajeja luonnonmukaisesti. Puutarhan hoitosuunnitelmaa kehitetään jatkuvasti asiantuntevien puutarhureiden ja arboristien kanssa.  Vanhimmat tammemme ovat lähes 300-vuotiaita.

Osana Wohlsin perinnebiotoopin ennallistamista kesäksi 2022 alueellemme rakennettiin kaksi aitausta, jossa kesäaikaan laiduntaa lampaita